En politiker som vill förenkla lagarna som styr skolan

Här i Utah har vi lite primärval nu i juni. Jag fick en s k ballot (typ röstsedel) i posten för ett par veckor sedan där det var mycket enkelt att rösta genom posten. Beroende på hur man registrerat sig får man olika val presenterade. Jag är nog inte registrerad med ett parti, så jag fick bara rösta för kandidaterna till Utah State board of education i mitt distrikt (som är partipolitiskt obundna), medan de som registrerat sig för partier kan välja kandidater som kommer vara i det officiella valet i november (ungefär som om man är medlem i ett parti i Sverige kan man rösta på kandidaterna till riksdag, landsting, och kommun, men är man inte medlem kan man bara rösta på valdagen för de kandidater som medlemmarna röstat fram).

Det var fyra personer som kandiderade. Just när jag fick röstsedeln i posten hade jag bestämt mig för att pausa från sociala media i en vecka, och ett par av kandidaterna hade inte någon egen hemsida, bara facebooksidor. Det gjorde det svårt att ta reda på vad dessa stod för. Men jag hittade Avalie Muhlestein  som själv har hemundervisat sina barn i flera år, och hittade i henne någon jag verkligen skulle önska representerade mig.

Jag mejlade henne och fick sedan träffa hennes kampanjledare som gav mig en skylt till trädgården, som är ett vanligt sätt att bedriva kampanj här. De hade ett möte i grannstaden och jag åkte dit och fick träffa Avalie. Hon berättade mer om vad hon stod för.

En gång i tiden höll hon på att börja studera juridik, men ändrade sig och gick in i utbildningsväsendet istället. I förberedelse för att kandidera till Utah State Board of Education har hon diskuterat med lagkunniga och utforskat vad som måste göras för att förenkla lagarna, så att det blir färre regler man måste förhålla sig till. Det är inte helt enkelt, men det går att göra, och det är en av hennes prioriteringar.

En av de saker som gjorde störst intryck på mig är att hon vill göra en kostnadsanalys av state testing. Vi har en relativt stor grupp som tackar nej till att deras barn testas i Utah. Inte en majoritet, men en ganska stor minoritet. Som morot för att den federala staten ska få som de vill skickar de en summa pengar för alla de barn som genomför testerna. Det motsvarar kanske 4% av utbildningsbudgeten i staten. Det kallar hon ”Legislation by Extortion”, ungefär som hemmaföräldrar behandlas i Sverige, vi tar skatt av er men vi ger bara tillbaka det om ni gör som vi vill, dvs sätter era barn i förskolan eller som här, om ni genomför state testing på era barn.

Avalie har sett många olika situationer i olika städer och förhållanden, hur man måste kunna ändra hur utbildningen är beroende på vad familjerna önskar sig, och är emot central styrning av skolorna. Föräldrarna måste kunna påverka sina barns utbildning, oavsett om de går i skola eller hemundervisas.

Hon påpekade att testerna som verktyg inte är effektiva. Många ogillar dem. De tar mycket tid i anspråk, både att administrera testerna och att förbereda för dem. Hon vill att de enskilda skolorna ska kunna bestämma om de vill använda testerna eller inte. För en del kanske testerna är viktiga, men för andra är de inte det. Då ska inte centralstaten bestämma att alla måste det. Det är sannolikt att testerna kostar mer än de smakar – att alla de osynliga kostnaderna äter upp de pengar federala staten skjuter till för att de genomför dem. Om de varken är effektiva för att utvärdera utbildningen barnen får, eller uppskattas av befolkningen, och dessutom kostar mer än vi får tillbaka, borde vi klippa banden till centralstaten och köra vårt eget race här.

För mig som kommer från mer eller mindre Enhets-Sverige, där alla måste studera samma saker, enligt samma läroplan, där nationella prov är obligatoriska, och hemundervisning är praktiskt förbjudet för det flesta, är Avalie en frisk fläkt och jag hoppas hon vinner många röster.

Avalie poster

Det här inlägget postades i Demokrati, Skolan och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s