Vad är lämpliga skolböcker?

När jag började skolan var det i en Waldorf-skola. För er som är bekanta med detta vet ni att de inte får några skolböcker, åtminstone inte i lågstadiet. Istället skapar de sina egna böcker och skriver i dem.

För mig var det något otillfredsställande eftersom jag redan kunde läsa på två språk och törstade efter böcker att läsa. Som tur är hade jag min pappa, som besökte antikvariat och köpte böcker åt mig som jag slukade.

När jag sedan började fyran bytte jag skola till en vanlig skola, fast det var musikklass så det var väl inte helt vanligt det heller. Men jag skulle vara förvånad om någon var så lycklig som jag när jag fick en hel hög nya böcker att studera i början av första terminen där. Det var Vida Världen, och Lift off! och Ur folkens liv med mera. Jag var oerhört fascinerad av kartor och flaggor och att lära mig om olika länder, och därför minns jag att jag tog hem Vida Världen och bläddrade i den hemma innan jag fått något tilldelat i läxa.

Några år senare intresserade jag mig för stjärnor och läste Isaac Asimovs Svarta hål och kosmiska ägg, som jag lånade från det lokala biblioteket.

På gymnasiet minns jag frustrationen (som jag nämnde i mitt senaste inlägg) när vi i litteraturhistorien skulle lära oss om skrivandets historia. Gilgamesh nämndes, Platon nämndes, och jag blev hemskt intresserad av att lära mig mer om sumererna och Sokrates. Jag valde att skriva en mindre uppsats om sumererna i Kultur- och idéhistorian, och vet att det var en av de första gångerna jag använde en dator (på pappas jobb), och att jag har lärt mig en del om ordbehandling sedan dess (jag använde ett layoutprogram för att skriva en text… inte optimalt insåg jag senare). När jag intresserade mig för de gamla grekerna gick jag till skolbiblioteket, som hade flera av Platons skrifter.

Sedan på universitetet fick jag smak på böcker som gav många detaljer och ett större djup på det vi studerade. Fortfarande fick man lägga till andra böcker och upplevelser för att kunna gå mer på djupet i vissa ämnen.

Nu då, när vi hemundervisar? Vi kan använda skolböcker om vi vill. Men ofta märker jag att de har en frustrerande ytlig behandling av ämnena. Man ska ha EN bok i t ex NO-ämnen, EN bok i SO-ämnen, EN bok eller serie böcker i språkutbildning, EN matematikbok, osv.

Jag har skrivit ett antal gånger om Life of Fred. De är skolböcker, fast inte typiska, och behandlar både matematik och grammatik och läsning, beroende på vilka man hämtar från hyllan. Vi behövde lite andra böcker också, och jag råkade hitta några på second hand affären för en spottstyver. Andra köpte jag över internet, ibland nya, ibland begagnade. Poängen är att vi hittar böcker om det vi intresserar oss för. Det är våra skolböcker. Att ha skolböcker som uttråkar är inte bra. Att ha frågor som föräldrarna inte kan svaret på behöver inte betyda att man fortsätter undra. Istället slår vi upp det och lär oss tillsammans.

Jag vill tillägga att jag inte har något emot att ha böcker på olika svårighetsnivå. Vi har t ex The Biology book som är en illustrerad bok om biologins historia, och sen en universitetstext Biology, helt enkelt, med mycket fler detaljer och betydligt längre, och därtill The World of Animals, som är på en enklare nivå, och rikligt illustrerad. Det kan vara så att just nu är universitetsböckerna mest för att jag ska kunna ge riktiga svar på frågorna, men jag skulle inte bli förvånad om barnen själva börjar läsa dem så småningom, när de enklare böckerna inte ger tillräckligt tillfredsställande svar på deras undringar.

ett-axplock-av-vc3a5ra-skolbc3b6cker-e1531881429738.jpg

Det här inlägget postades i Böcker, Skolan och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vad är lämpliga skolböcker?

  1. Caroline king skriver:

    Nu måste jag verkligen ta mig i kragen och skaffa Life of fred böckerna! Har hört om dem från alla möjliga håll. Vi har också Theodore Gray böckerna och pojkarna gillar ”who was” serien. Om du inte har dem redan kan det vara värt att kolla upp!

    • ellinorpetersen skriver:

      Jag har sett några av dem (who was-böckerna) på biblioteket, och vi har läst några av dem tillsammans. Om du är intresserad av att skaffa Life of Fred kan jag berätta att det finns många som säljer dem begagnat i en Facebook grupp. Jag upptäckte det efter att jag köpt många nytt. Eftersom folk inte skriver i dem så håller de ofta länge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s