Nu har skolan börjat

För er som följt vår kamp mot Sverige och vår flytt till USA kan det tyckas konstigt vad som kommer nu. Men håll i er, detta är ett alternativ som inte finns i Sverige, och det är mycket synd! Att hemundervisa kan ske på många olika sätt, det kan vara helt fritt och utan kontroller, som vi hade förut, eller nästan helt fritt, med vissa krav på rapporter. Vad vi har nu, är som vi ser det, ett sätt för oss att få tillbaka en del av alla de skatter vi betalar för skolorna, och fortsätta att hjälpa barnen i deras utveckling med en individualiserad utbildning.

Så: i år har vi skrivit in barnen i en online-skola. Det finns flera stycken här i Utah, och vi har valt en som en annan unschoolarfamilj använde som vi träffade, och en annan familj som hade ett barn på samma teatergrupp i fjol som vår äldsta. De var så nöjda med det, och jag började utforska vad det skulle innebära för oss. Jag hade inte varit redo förrän i år att testa, men nu har vi varit fria från rapporter och kontroller i tre år och vi började med att kolla på deras utbud av kurser. De hade en kurs i Sound & Audio mixing, och det verkade intressant för min äldsta, så jag anmälde henne först. Sen började jag tänka att den här skolan skulle kanske funka med min femåring också, som skulle börja förskoleklass eller Kindergarten som det heter här. Och sen bestämde jag att nioåringen också skulle klara av det här, trots att hon har väldigt stark vilja och kanske skulle motsätta sig förändringen.

De kräver nämligen rapporter varje vecka. Men rapporterna är ganska minimala. Och jag har hållit på med dem i några veckor nu, och det är faktiskt ganska roligt att skriva ner vad barnen lär sig. Inte för att man inte kan göra det utan en onlineskola som kräver det, men i utbyte för detta intrång i vårt lärande får vi också återbetalt t ex kursavgiften till teatern, och klättringen, och diverse böcker vi vill studera och studiebesök vi vill göra. Och äldsta dottern tar en kurs genom dem, så kan hon få lite vägledning i att utforska mjukvaran och lära sig hur man håller på med ljud och musik och mixar den.

Det är ganska roligt att helt apropå fråga, mitt i någon konflikt, som någon sorts avledningsmanöver, vill du hålla på med matte? Och så slutar de bråka, och turas om på min laptop (Jag brukar läsa problemen för femåringen, eftersom han fortfarande håller på att lära sig läsa). Jag tänker att om man tvingas hålla på varje dag med samma schema blir det lätt tråkigt och tjatigt. Det är klart det blir frustrerande när det är svårt, så är det ju för alla, men jag vill hellre att de är frustrerade för att de inte kan, än för att uppgifterna är för lätta (som det garanterat skulle vara för femåringen i vanlig skola, som jobbar på årskurs tvås nivå). När man kan jobba i sin egen takt, då kan man överkomma svårigheten med att lära sig nya saker, men när man tvingas följa någon annans schema och ska lära sig i en grupp som kanske lär sig på ett helt annat sätt, kan det bli väldigt tokigt. Och sen måste man inte hålla på med en viss mattebok eller så, det kan gå lika bra att rapportera att man spelat ett spel och behövde använda matte på ett visst sätt för att spela spelet. Vi använder Khan Academy för de två yngre, och Life of Fred för äldsta just nu. Men de spelar också väldigt mycket olika spel (Risk, Magic, osv).

Eller på måndagarna, när vi brukar kolla på en kort video från mysteryscience.com, och vi bestämmer oss för att djupdyka i astronomi, allt vi kan lära oss om solen, eller lära oss en massa om olika slags stormar, vulkaner, och jordskred. Vi läser, hittar nya youtubefilmer, och lär oss tills jag håller på att somna av utmattning. Men det är roligt! Ibland blir det så att vi kollar på en video och sen åker jag till biblioteket och hämtar böcker åt barnen för att tillfredsställa deras kunskapstörst, eftersom vi inte hade tillräckligt bra böcker hemma, och inte hittade tillräckligt bra youtube-filmer om just det ämnet.

Jag ser ju hur mycket de lär sig vid olika tider på dygnet. Det förvånar mig egentligen att vårt samhälle har relegerat så mycket av lärandet till institutioner när det inte alls behövs. Ibland lär vi oss sent på kvällen, ibland är det det första vi gör på morgonen. Ibland spelar de spel hela dagen. Flexibilitet är så fantastiskt. Och tvååringen får vara med på sina egna villkor, och kan leka rollekar eller köra sina bilar eller sitta medan ett syskon läser för honom. Familjesammanhållningen är något vi bygger varje dag.

Detta inlägg publicerades i Familj, Skatter, Skolan och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Nu har skolan börjat

 1. Jennifer skriver:

  Fint att höra hur ni har det! Verkar ju vara en toppenlösning för er! Du är grym! ❤️

 2. Caroline king skriver:

  Låter som ett riktigt bra upplägg! Vi unschoolar, och även om det är stora fördelar för oss skulle jag se fram emot lite mer struktur. Vi kör med Khan Academy men jag är väldigt nyfiken på life of fred. Vet du om de böckerna finns i Europa? Eller någon affär som levererar dit?

  • ellinorpetersen skriver:

   Den officiella distributören för Life of Fred är Z-twist Books, https://ztwistbooks.com/catalog. De skickar internationellt. Det finns också en Facebook grupp eller egentligen flera, som pratar om Life of Fred, som köper och säljer böcker. Eftersom man inte skriver i böckerna kan man använda dem till flera barn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s