Få igång Baby-Friendly Hospital Initiative igen

Det var på 90-talet som vi hade dessa. Sen rann det ut i sanden, de tio stegen för en lyckad amning följs inte på många sjukhus, särskilt det om att ersättning inte ska ges utan medicinsk indikering. Även rådet att praktisera samvård följs inte på många platser.

Jag anser att det är dags att satsa på att få en spädbarnsvänlig vårdkedja som främjar amning. Det är ganska tydligt att BFHI var bra, men när det inte längre fanns intresse att satsa på dem, har amningsfrekvensen gått stadigt neråt. Det handlar inte om s k ökad jämställdhet och papporna som skulle orsaka denna nedgång. Det är istället så att när vi har ett amningsvänligt samhälle stöttar alla kvinnor som ammar sina barn. När papporna vet hur viktigt det är för barnen att ammas, stöttar de mammorna, vilket gör det mycket lättare för dem att lyckas med amningen.

Utebliven amning orsakar stora lidanden för barnen eftersom de blir oftare sjuka i infektioner och diarréer. Det kostar också samhället mycket eftersom utebliven amning resulterar i fler sjukhusinläggningar t ex.

Vi har inte råd att inte satsa på en spädbarnsvänlig vårdkedja. Vi måste jobba med lite mer långsiktighet och förståelse för människans behov, istället för att se var vi tror vi kan spara pengar kortsiktigt.

Om ellinorpetersen

I'm a composer, a writer, and an unschooling mom.
Detta inlägg publicerades i Vården och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar